Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

check-up kali ke-7

Hari rabu 10 nov 2010 aku ada monthly check-up di KKIA Bakar Bata..time amek no. tu tengok2 pergghh no.48..stengah jam gak aku melangut..time nak amek berat badan berdebar2 la aku ni ha..last sekali aku timbang minggu lepas,berat aku naik 2kg++ dari bulan sebelumnya..takut gak aku terlebih berat ni..tp alhamdulillah naik 0.7kg ja..erkkkkkkkkkk..tu pun x sampai 2 kg yang sepatutnya..konfius plak aku..tp disebabkan penimbang yg sunggu 'old school' kat KKIA tu aku abaikan ja.ada org ckp penimbang tu lg tepat dari digital.tap nurse situ plak ckp kalo ramai2 naik atas tu bule jadi x betoi dah ukuran dia..hmm..takpa la janji anak aku sehat alhamdulillah..

dah lepas amek berat,check tekanan darah;syukur masih 120/80 dari awal mengandung dan bp aku pun cun2 ja..lepas tu mcm biasa tunggu turn amek darah..skali ni 2-2 nurse aku x kenai..tp sekali amek ja kuaq banyak gak darah aku kali ni..xyah sampai 2-3 kali amek ;D...kemudian mcm biasa pi makmal utk test air kencing dan HB..dah dpt result berdebar2 plak nak tgk HB aku brapa..senyum aku tengok HB naik 0.3 daripada bulan lepas..sebabnya aku kekadang ja telan ubat tu..yg lain aku byk makan oren ja..nurse cakap HB aku 12.7 so dah bule kurangkan dos ubat tu.alhamdulillah maintain ja HB aku dari awal mengandung sampai sekarang dalam lingkungan 12-15 mcm tu ;)

jumpa nurse mcm biasa sebelum balik..ni tanya aku sebelum ni dah dengar jantung baby ka blum.aku kata la blom..waaaa excitednya nak dengaq!nurse tanya plak baby dah aktif gerak ka blom..aku kata la aktif ja skrg ni..dok baring tu pun nampak perut aku berombak2..so nurse letak alat tu kat tempat baby gerak2..teruih baby dok diam2..haha!aku dah nk tergelak.mula2 nampak dia gerak kat area pusat..so nurse pun dok cari kat area situ la..lama nurse tu cari..yg nak tergelaknya,baby teruih duduk diam2..x bunyi apapun..sampai aku pun naik cuak..aik?mana baby ni ilang?heehee..then nampak dia dok tendang kat belah kiri..nurse pi tangkap dia kat situ..baby diam balik.then bergerak balik kat pusat..nurse patah balik pi pusat..dia diam lg..sampai nurse tu cakap 'baby ni takmau bagi mak dia dengaq ka aaa..diam ja ni'hehehe gelak nurse tu..aku lg la nk tergelak..then nampak plak berombak belah kanan perut.cepat2 nurse tu tangkap..baru la bule dengar denyutan jantung dia..alhamdulillah....amboi baby,dari dulu lg kalo mummy dia nak tengok dia tamau tunjuk langsung..hehe..

tapi my baby memang mcm tu..if aku baring2 main dengan dia,dia bg respons.tapi kalo dia dengaq suara my b,teruih diam..kalo my b sentuh dia pun dia diam mcm tu ja..hahaha..so kalo dia tgh syok kat dalam tu sampai berombak2 perut aku ni,aku kuit2 ja my b soh tengok..kalo aku panggei kuat,dia terus diam..cakap bisik2 xpa plak..hehe..saja aku ckp kat my b dia takut ngan daddy dia la tu..sebab daddy dia jarang main ngan dia malam2 ;p..tp skrg my b dah selalu main2 ngan dia mcm aku main2..so kdg2 tu dia bg gak respon..yang bestnya kalo my b nyanyi2 haaaaaa berdetak2 la dia tendang..nak ikut perangai daddy kot suka menyanyi ;p

kemarin gak aku amek 2nd dos untuk kancing gigi..sampai arini masih terasa lenguh tangan..tapi xdak la lenguh sangat2..masih bule taip ni kira ok la kan ;) kepada sapa2 yg takut nk cucuk sebab dengaq org lain kata sakit tu,abaikan ja..x sakit sikit pun time cucuk..just lenguh2 tangan mcm biasa ja la..

masuk 28 weeks (28/11/2010) aku kena buat test MGTT yakni minum air gula untuk kali-2..perghh memang aku menunggu2 saat ini.sebab risau la if ada diabetes sebab babah aku penghidapnya..mohon aku dijauhkan la dari penyakit tu time pregnant ni..nak minum air gula bukan masalah besar bagi aku..sebab mula2 memang dengaq macam2 org cakap..x sedap la,sampai muntah la..petua aku senang ja..minum senafas dalam 3-4 teguk macam tu..insyaallah x rasa apa2..owh 28 weeks nanti gak doktor nak scan tengok baby..yippie!tp x berharap sgt nak tengok clear2 sebab scan kat KKIA tu blur2 la..doktor sorang ja yg paham.aku x paham apapun apa yg dia tengok tu sebab x clear..

tapi kalini aku nk letak pic time aku scan kat dr.latifah aritu..time nampak burung baby..hihihi tp gmbar ni x nampak la part burung tu haa..pic ni di amek pada 05/10/2010 yang lepas ;D


bole nampak kepala,tangan sikit,jantung dan tulang belakang yang putih panjang tu ;) doktor cakap baby aku ni kecik sikit dari ukuran minggu kehamilan yang sepatutnya..tapi xdak apa2 masalah sebab time ni aku baru abes alahan..tentang uri kat bawah tu pun dia xmau komen sebab baru 5 bulan time..insyaallah time scan 28 weeks nanti baru nak tengok uri ada kat mana..doa aku moga semuanya baik2 belaka ;)

3 comments:

Sue Anna said...

Sungguh menakjubkan ciptaan Allah SWT..

safinaz said...

na,enat dulu pn masa 5bln uri kt bwh gak tp alhamdulillah bila scan 7 bln uri dh dok ataih blk...insyaallah semuanya selamat...

munna said...

sue anna= allahuakhbar ;)

enat=insyaallah.. ;) itu la berdebar2 gak ni nk scan..my cousin uri kat bawah so time 33weeks dah kena operate ;(.tu yang rasa cuak sikit tu..tp la ni baby tengah aktif memusing2..xtau lg la mcm mana kedudukan uri tu